Att vilseleda sina egna fans och hur man reparerar det

Ingen har missat att Villa tar emot AIK istället för Vänersborg på annandagen. Gissningsvis är ni trötta på vårt tjat om det. Men vi tjatar av en anledning. Men först två saker: 
  • Vi släpper diskussionen om annandagen som sådan. För vissa är den helig. För vissa är det skitsamma vilka man möter. Man kan tycka olika.
  • Vi tycker att Villas klubbledning med Sparris i spetsen är den absolut mest kompetenta i bandysverige. Dessutom är man genuint trevliga och bra personer. Däremot tycker vi att hanteringen av denna fråga varit fel. Tacksamma om vi alla kan skilja på person och agerande.
Det vi inte tänker släppa är hur en klubb, Villa, vilseleder sina egna fans. Dessutom med skön hjälp av FSE och Per Selin. Det hela är mycket enkelt: man måste kunna stå för sina beslut. Kan man inte det får man antingen jobba för att ändra beslutet eller be om ursäkt och lova bättring i framtiden. Det är man helt enkelt skyldig sina egna fans.

Villa ville inte ha Vänersborg på annandagen. Det är svårt att hålla saker hemliga och vi har ganska många öron. Och som sagt, man får tycka att det är skitsamma vilka man möter. Man får prioritera att dra lite extra publik och få lite extra cash. Men också som sagt: då får man stå för det, istället för att komma med bortförklaringar. Det är man, som sagt, skyldig sina egna fans. Låt oss gå igenom de vilseledande bortförklaringar vi fått höra.

Bortförklaring 1: "Det har med hemmaturordning att göra" - Per Selin i Bandypuls
Nej. Villa skulle ha hemma, Vänersborg skulle ha borta. Dessutom var detta inget problem 2011, då båda hade bortatur men man löste derby ändå.
 
Bortförklaring 2: "Det har med nykomlingar att göra" - Per Selin i Bandypuls
Nej. Åby möter Vetlanda för att båda klubbarna vill det. AIK möter inte Hammarby för att båda klubbarna inte vill det. Villa ska fortfarande spela hemma och Vänersborg ska fortfarande spela borta.
 
Bortförklaring 3: "Beslutet är komplext" - Per Selin i Bandypuls
Det är så komplext att Bollnäs och Edsbyn fått möta varandra över 20 år i rad. Det är till och med så komplext att varje gång Gripen tagit sig upp till Elitserien så har man mött IFK. Hemskt komplext. Det är också läge att vi påminner oss om vad Per sade i Bandypuls 2015: 
 
 
Uppenbarligen har man inom vissa klubbar omvärderat detta. Men istället för att kommunicera det utåt till oss som faktiskt ska köpa biljetterna och betala lönerna så väljer man att försöka låtsas som om det är "komplext". Vi må vara dumma i huvet som älskar denna sport men vi är inte korkade.

Bortförklaring 4: "AIK måste ju få möta någon också" - Per Selin i Bandypuls
OK så om inte Villa hade ställt upp så hade det inte blivit någon annandag för AIK? Komigen förfan. Frillan finns och AIK måste dit nån gång under säsongen oavsett. Vi bifogar en liten karta som bevis för att Frillesås faktiskt existerar.
 
Bortförklaring 5: "Vi hade inga valmöjligheter" - Sparris i Bandypuls
Tjena. Bandyklubbarna har ett gott samarbete kring att tillgodose varandras önskemål. Bollnäs har haft fredagspremiär i samband med Mini World Cup i 10 år. Så fort Gripen går upp möter man IFK på annandan. Bajen fick Tellus utan frågetecken. Åby hann inte ens fira klart innan annandan mot Vetlanda var spikad.

Och vad ska AIK och Frillan göra? Starta slagsmål på mötet? Självklart hade båda dessa klubbar respekterat om Villa traditionsenligt ville möta Vänersborg på annandagen. Precis som Villa hade respekterat om AIK hade velat möta Bajen.

Vi kan också påminna oss om vad FSE själva sagt om saken:
En parentes i sammanhanget är att "Härligt engagemang!" alltid betyder "Jättekul att ni har åsikter, men vi har tänkt skita i dom".

Bortförklaring 6: "Det är för att hjälpa de andra klubbarna att gå runt ekonomiskt" - Central Villaperson till Villasupporter
AIK ska åka till Frillesås och Lidköping oavsett. Frillesås drar som mest 500 extra åskådare med Vänersborg istället för AIK, vilket i runda slängar handlar om 50'000 kr. Mycket pengar absolut, men om Frillans existens hänger på att Villa är snälla på annandan så är det ett under att FBK överlevt i 59 år utan Villas hjälp.

Bortförklaring 7: "Klubbarna måste överleva" - Sparris i Bandypuls
Att överleva handlar om att ha en balans mellan intäkter och kostnader. Detta gäller oavsett intäktsnivå och oavsett kostnadsnivå. Vetlanda har inte gått i konkurs ännu trots att man inte spelat smålandsderby på annandan sedan 90-talet. Och senast vi kollade gick det rätt bra för Villa ekonomiskt, trots att man hade Vänersborg hemma på annandagen senast.

Bortförklaring 8: "Vi har ju mött massa andra lag, Kalix och Kungälv t.ex." - Sparris i Bandypuls
Gemensam nämnare: Vänersborg mötte Gripen. Undantaget är säsongen 2009 då båda spelade borta och 2010 då båda spelade hemma. Men hur kunde de då mötas 2011? För att båda ville det och man kom överens om vilka som skulle få börja hemma. Övriga klubbar gick såklart med på detta eftersom man såklart ställer upp för lag som vill få till ett derby.

Bortförklaring 9: "Nej den diskussionen [att försöka få IFK istället för AIK] var aldrig uppe" - Sparris i Bandypuls
Villa är landets absolut mest välskötta klubb. Sparris och hans team är landets absolut mest kompetenta klubbledning. Annandagen är den absolut största hemmamatchen, som man dessutom bara får anordna varannat år. Det faller på sin egen orimlighet att Villa skulle rycka på axlarna och tänka "jaha det blev visst AIK", utan att försöka påverka sin situation. Villa lämnar inget åt slumpen (och definitivt inte motstånd och inramning på annandan), det är därför man är landets ledande klubb vid sidan av isen och numera även på isen.

 
Okej okej, det är uppenbart att Villa faktiskt inte ville möta Vänersborg på annandan tänker du nu. Då är det ju lite dålig stil att inte bara säga det till sina fans utan istället försöka skylla på massa annat, tänker du säkert också. En stor andel av Villas fans har redan hört och eller listat ut detta, och är med all rätt besvikna på sin klubb.

Nåväl, hur reparerar man detta? Säg bara som det är. Två förslag:

"Vi valde att inte möta IFK på annadagen av anledning X. Detta för att uppnå resultat Y. Vi skulle såklart ha frågat om er åsikt innan. Vi trodde inte att motståndet på annandagen var så viktigt för er. Framöver ska vi göra allt vi kan för att få IFK."

"Vi valde att inte möta IFK på annandagen av anledning X. Detta för att uppnå resultat Y. Vi borde ha sagt detta från början. Men vi kan väl testa detta ett år och se hur det känns? Vi tror iaf att detta är det bästa för VLBK."

Glöm aldrig att supportrarna är klubben.

//Ultras Termos
Konst | |
Upp