Våra principer för datainsamlingen

Datainsamlingen består i stort sett av tre delar: målklassificering, poängutdelning, nya mått. Vi håller oss korta.

Målklassificering:

Vi har valt att klassa om en hel del spelmål till hörn- respektive frislagsmål. Nyckelfrågan är hur skapades chansen? Visst, vissa spelare som inte är skyttar får hörnmål registrerade på sig, trots att de inte är skyttar på linjen. Sålänge merparten av muren fortfarande står kvar i målet så har vi räknat det som ett hörnmål.

Frislagsmål har vi klassat på samma sätt. Hur skapades chansen? Ett lyft in i straffområdet där spelarna står uppställda i princip stilla är ett frislagsmål, oavsett om bollen åker flipper några varv där inne. Frislagssekvensen Pet > skott i täck > nytt skott > räddning > retur > mål är också ett frislagsmål i vår bok. 

Tilläggas kan också att en hel del slarvfel förekommer ute på våra arenor. Gälmans 4-4 borta mot Motala, Nilssons 8-3 hemma mot Åby är bara två uppenbara exempel av många.

Poängutdelning

Andra- och tredje-assister gäller samma principer som för vanliga assister. Om en försvarare bryter mellan så ges ingen assist. Passar Gilljam till Folkesson som lägger tillbaka och Gilljam hänger, så får Gilljam andra-assisten. Inga konstigheter, läs om inblandningar på nya mått så hajar ni varför vi gjort den avvägningen. 

Skottassister ges då målet föregås av en räddning. Om spelare A skjuter > målvakt räddar > B skjuter > målvakt räddar > C petar in returen, så ges spelare A andra-assist och spelare B ges skottassist. Vi har gjort avvägningen att skottet ska räddas av målvakt eller ram för att räknas som skottassist. Precis som när en försvare gör en kass nedtagning och förlorar bollen så ges ingen assist till den som slog lyftet. Sug lite på den så landar ni nog i samma som oss.

Skapade utvisningar och straffar är straightforward. Gubben som blir fälld eller slår lyftet som försvararen t.ex. tar hög klubba på räknas som skapare. På samma sätt vid straffar. Vi har valt att inte gå igenom olämpliga uppträdanden.

Nya mått

Vi kommer framöver presentera en del nya mått. För denna första dump nöjer vi oss med inblandningar i spelmål (IBIS). Om en spelare gör målet, assen, andra-assen, tredje-assen eller en skottass på ett spelmål så räknas han som inblandad i det. Genom att sedan räkna hur många procent av lagets spelmål spelaren varit inblandad i (IBIS%) så ges ett mått på hur viktig en spelare är för målproduktionen vad gäller spelmål.


Denna text kommer uppdateras vartefter.
Konst | |
Upp