"Vi ska fixa det"

Termosen var påväg att koka över, sprängas, gå i tusen bitar häromveckan. Nyheten om pengarna till Axels minne briserade som en bomb och alla var rörande överens om att det var vidrigt. Det har nu lagt sig. Och de krishanterade ju så bra sen? Ordföranden tog sitt ansvar och avgick, spelarna gick ut och tog avstånd genom kapten Berlin. Vad mer kan man kräva?

I ett enskilt fall kan man inte kräva så mycket mer. Det är mänskligt att fela. Något som däremot är genomruttet är att fela systematiskt.

Låt oss ta en kik på en förening, en kultur, som på ett patologiskt sätt ljuger, skyller ifrån sig, ger löften, bryter löften, om och om igen. Någonting är på allvar fel inom de där fyra väggarna. 

Hederliga människor och grupper tar till slut tag i sina problem och rättar mun efter matsäck. SAIK är barnet som snor klasskompisens matsäck på utflykten.


Eftersom följetången är så lång, och minnena blandas till en solkig röra så hjälper vi dig att ta en liten promenad lagom långt ner i tidningarnas källararkiv.


Våren 2008, ur Arbetarbladet:

"Sandvikens AIK Bandy gick med 217 087 kronor i förlust 2007–2008 jämfört med 311 543 verksamhetsåret före och hade röda siffror också 2005–2006 – 69 994 kronor. Men nästa år  ska en till stor del ny styrelse ha vänt utvecklingen rätt och redovisa vinst på drygt 200 000 kronor."

"Lars Holst, tidigare kassör, var orolig för budgeten och trodde att det skulle bli svårt att få balans i den inom ett år. Men han ville inte dra ner på kansliets bemanning."

Ny ordförande är Michael Wikström.



Våren 2009, ur Gefle Dagblad:

"När Sandvikens AIK under årsmötet lade fram sin årsredovisning visade den på ett minusresultat på hela 670 000 kronor, vilket är mer än dubbelt så illa jämfört med i fjol."

Rune Nyberg blir ny ordförande och Christoffer Edlund värvas.



Julen 2009, ur Arbetarbladet:

Lars-Olof Skoog blir ny ordförande under säsongen.

"Sandvikens AIK har fortsatt stora ekonomiska bekymmer. Bandyklubben har just nu en total hyresskuld på 1 miljon kronor till arenabolaget varav 600 000 beror på årets eftersläpningar.
– Vi har haft det besvärligt men vi ska vi fixa det, säger ordföranden Lars-Olof Skoog."

"Saik hade förra säsongen så dålig ekonomi att elitlicensen var i fara och att klubben ett tag till och med riskerade att gå i konkurs. Men efter 25-procentiga ackordsuppgörelser med fordringsägare, supporterinsamlingar och olika former av besparingar kunde Saik reda ut den akuta situationen.
Därmed var dock problemen långtifrån över, visar det sig nu. Saik har i dag en ny hyresskuld på 600 000 kronor"

Oj vilken överraskning!


Misja Svesjnikov värvas under våren 2010.



Våren 2011, ur Aftonbladet och Göteborgs-Posten:

"Klubben är i ekonomisk kris och enligt beräkningarna är man på väg mot en ekonomisk förlust som innebär att man, enligt, Gefle Dagblad, kommer hamna 1,1 miljoner back från föregående säsong.

– Om vi rullar på så här resten av säsongen kommer vi landa på en miljonförlust, och det är helt oacceptabelt, säger SAIK:s ordförande Lars-Olof Skoog." 

Pluspoäng i kanten för Lars-Olof som hänger i! Hur gick det sen då?

"Den ekonomiska krisen för Sandvikens AIK, nyblivna svenska bandymästare, kan få en oväntad upplösning. En nyligen avliden medlem har testamenterat hela sin förmögenhet värd cirka 1,7 miljoner kronor till Saik-fonden, skriver Arbetarbladet. Fonden stöder de tre fristående föreningarna Saik bandy, fotboll och bowling."


Skönt att slippa ta tag i problemen ändå. Johan Löfstedt värvas. 



Våren 2012, ur Svenska Dagbladet:

"Sandviken är värdiga mästare. Laget har spelat den mest offensiva bandyn och på ett imponerande sätt fyllt luckorna efter förra årets finalspelare Daniel Mossberg och Michail Svesjnikov.

Om Sandviken kom undan med blotta förskräckelsen på isen, ska det bli intressant att följa klubbens pressade ekonomiska läge. Svenska Bandyförbundets licensnämnd var på besök i helgen. Företaget Sandvik sägs gå in med ett sjusiffrigt belopp för att rädda verksamheten då storsponsorn Marco Engborg hoppat av."

Skönt att det löste sig i år igen!

Johan Östblom värvas.



Våren 2013, ur Upsala Nya Tidning och Sveriges Radio:

"Inför säsongen budgeterade Saik med ett plusresultat på 600 000 kronor, men frågan är om klubben ens når ett nollresultat. Dåliga publikintäkter är den främsta orsaken till den ekonomiska krisen."

Men det är tur man har snälla kompisar:

"Sandvikens kommun ger ökat stöd till SAIK Bandy"


Lars-Olof Skoog avgår som ordförande.

Magnus Muhrén och Pasi Hiekkanen värvas.



Sedan händer så det otroliga Hösten 2014, ur GD:

"– Det var ett väldigt glatt besked som kom igår och det känns fantastiskt skönt. Detta är ytterligare en milstolpe som vi passerar i klubben. Att bli beviljad elitlicens redan nu är något vi strävat efter väldigt länge. Vi är väldigt glada och stolta över det men vi ska inte nöja oss med bara nästa säsong, säger SAIK:s ordförande Magnus Holst i ett pressmeddelande."

Bra kämpat!


Justja, man tog hem Patrik Nilsson på våren också.



Och framgångssagan bara förtsätter! Våren 2015, ur GD igen:

"– SAIK bandys skuld minskar hela tiden och de följer den avbetalningsplan som är uppsatt, säger arenabolagets ekonomichef Ewa-Lena Bichsel. Förra året betalade klubben av nästan 110 000 kronor och i år har avbetalningen hittills uppgått till drygt 137 000 kronor. Fortsätter återbetalningen i samma takt dröjer det till 2022 innan skattebetalarna fått tillbaka sina pengar."

Nu är vi på rätt spår!

Edlund värvas hem igen.




Våren 2016: Surprise, motherfucker.

Ur Arbetarbladet och Gefle Dagblad:

"– Vi hade ett eget kapital efter att ha gjort stora vinster under ett antal år, men i år så gick det inte riktigt. Nu har vi sänkt våra fasta kostnader genom att säga upp personal, så det tycker vi att vi har koll på. För oss handlar det bara om att sänka kostnaderna och öka intäkterna, säger Magnus Holst, ordförande i SAIK."

"SAIK:s styrelse lovar nu att man ska ta tag i problemen och inte hamna på minus igen."


"En av skillnaderna mot förra säsongen är att klubben inte planerar sin budget utifrån att herrlaget ska nå långt i ett slutspel."

Alla kan inte vara snabblärda, bättre sent än aldrig right?

Alan Dzhusoev värvas.



Försommaren 2017, från SVT.se:

"SAIK vägrar betala en faktura på drygt en halv miljon kronor och har istället skickat en faktura på 2,7 miljoner till Göransson Arena. 
– Vi har genom åren betalat för mycket för att vara i arenan, säger Magnus Holst, ordförande i SAIK Bandy till Arbetarbladet."

"En av räkningarna [som SAIK ska betala] gäller isspolning i början av augusti förra året. Men SAIK menar att det var innan deras säsong började och att de inte ska betala för den spolningen."

"– Då är det en speciell beställning. Vårt uppdrag är att hålla is från 1 oktober. Vi har genom alla år spolat is från september. De allra flesta år har vi tagit det på bolagets kostnad. Sen har SAIK önskat is från 1 augusti. Vi har räknat ut självkostnadspriset, säger Fredrik Granting vd på Göransson Arena."

Stay classy, SAIK. Guldstjärna dock till Holst som kämpar vidare och för kreativiteten i att hitta nya (rejäla) intäktsmöjligheter!


Berlin värvas.

Och Säfström.




Och så var vi framme vid i princip nutid. Våren 2018, ur Bandypuls:

"Det var i förra veckan som vi rapporterade om SAIK:s skuldberg som bara växer. Enligt uppgifter till Bandypuls rör det sig om en bra bit över en miljon kronor som man har i skulder, framför allt till Göransson Arena.

För ekonominämnden, som godkände föreningens elitlicens bara en månad tidigare, kom uppgifterna som en chock."

Chocken! 

"Två miljoner i förlust efter bland annat ett uteblivet stöd från kommunen och ökade personalkostnader. Men trots den ekonomiska smällen ska Sandviken nu anställa för att rädda upp läget. 

"– Vi har lagt en budget nu där vi verkligen gått in för att göra det ärligt, rakt och genomskinligt, säger klubbens ordförande Kenneth Nyberg."


Ärligt, rakt och genomskinligt™


"– Låt oss jobba med det här nu för att hitta en lösning. Vi måste ta ansvar för situationen men också kunna fortsätta på den väg vi är på rent sportsligt." – Kenneth Nyber

Daniel Mossberg hindras att lämna, trots bud på en rejäl slant.



Och där är vi alltså nu.

Nyberg har redan avgått, ändå rakt agerat av honom. Kom också ihåg att detta inte är en förening som kämpar för överlevnad i högsta serien. Dessa ormar har varit i semi i tjugo år i rad. 
Nåväl. Vi väljer att avsluta vår lilla odyssé med ett gammalt talesätt:


Fool me once – shame on me.


Fool me ten times – shame on SAIK.


//Termosultra #2 & #3

Hör av er vid eventuella sakfel i framställningen ovan.
Konst | |
Upp